Jeanette Junge, Frida Wännman Kvantenå, Lars-Göran Wiberg och jag, Julia Falkman, från Leader Östra Skåne har varit i väg på årets nationella leaderträff. Trots rekordmånga anmälda, hela 270 deltagare, tycktes vi alla få plats att sova i de små mysiga husen i ”Den lilla staden” i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Här följer en kort sammanfattning av våra tre dagar i Småland…
Dag ett
Första dagen var det medlemsmöte med LUS – Lokal Utveckling Sverige, leaderområdenas paraplyorganisation. Styrelsen berättade om sitt arbete bakåt och framåt och vi fick vet vad som händer kring Leader på nationell och europeisk nivå.
På kvällen åt vi jordärtskockssoppa och halstrad röding. Vi fick också träffa Pippi Långstrump, som blivit både äldre och än mer obstinat, men som tydligen också intresserat sig för landsbygdsutveckling!
Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare på Leader Sörmlandskusten, utklädd till en äldre Pippi Långstrump.
Dag två
Andra dagen började med passet ”Låt platsen ta plats!”: Vad händer på en plats när man kombinerar kulturarv, samhällsengagemang och besöksnäring? Med grunden i Astrid Lindgrens författarskap har Astrid Lindgrens Värld och Filmbyn skapat attraktiva besöksmål på sina respektive orter. Vad kan andra lära av deras exempel? Och vad säger forskningen om faktorerna bakom framgången? Om detta, och mycket annat, talade Jocke Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld, Anna Mellergård, initiativtagare och medgrundare till Filmbyn Småland, Johanna Stejdahl, tidigare verksamhetsledare på Emilkraften och Astrid Lindgrens Hembygd samt Josefina Syssner, professor i kulturgeografi på Linköpings Universitet.
Josefina Syssner pratade om soft power, eller mjuk styrning. Det vill säga förmågan att kunna påverka andra genom eget intresse snarare än tvång för att uppnå de resultat man önskar.
På lunchen åt vi grillad spetskål och därefter fick vi gå runt i Astrid Lindgrens Värld och utforska miljöerna på egen hand.
Efter lunch kunde man välja mellan olika parallella workshops och jag valde att medverka på ”Berättande i Astrid Lindgrens fotspår” med Carolina Klintefelt, författare och kommunikatör på Litteraturnod Vimmerby. Tillsammans listade vi orsakerna till Astrid Lindgrens framgångsrika författarskap och påmindes om knep att ta till i våra egna berättelser.
På eftermiddagen ledde Magnus Kolsjö och Maria Ahlsved från landsbygds- och infrastrukturdepartementet en workshop där vi fick tycka till kring det pågående arbetet med den nya landsbygdspolitiken samt Svesam – Utredningen om framtida Regional- och Landsbygdspolitiken.
Maria Ahlsved sammanfattade vad som händer i landsbygdspolitiken och vad utredningen Svesam går ut på.
Därefter lyssnade vi till ett samtal om Leaders förutsättningar, möjligheter och utmaningar. I panelen satt: Simon Westberg, politiskt sakkunnig åt landsbygdsminister Peter Kullgren, Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket och Lovisa Westling, vice ordförande i Lokal Utveckling Sverige. Alla ser på Leader som en unik, konkret och framgångsrik metod, med ohotad status i EU-sammanhang.
På kvällen bjöds vi på underhållning med Luffarorkestern, Kling & Klang och självaste Prussiluskan som ledde oss igenom en härlig allsång med tävlingsmoment och massor av skratt.
Luffarorkestern, Kling och Klang samt Fröken Prysselius höll i allsången.
Dag tre
Sista dagen började med parallella seminarier och workshops där jag valde att lyssna till passet om transnationella projekt.
Därefter lyssnade vi till Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena idé och Marika Palmér Rivera, utredare inom rättvis klimatomställning hos LO. De presenterade sin nyutkomna bok ”Livet som pågår här” som bygger på 200 intervjuer med människor i landsbygdskommuner om deras inställning till omställning. Personer som bor på mindre orter utmålas ofta som motståndare till klimatomställningen, men vad tycker de egentligen? Och vilka hinder behöver undanröjas för att kunna ställa om?
Marika Palmér Rivera och Lisa Pelling.
Slutligen fick lyssna på Putte Svensson Sahlin som är en av grundarna till Hultsfredsfestivalen.
Putte Svensson Sahlin: ”Det var inte tack vare de vuxna som vi lyckades, det var trots de vuxna”.
Stort tack till Astrid Lindgrens hembygd, Landsbygdsnätverket, Lokal Utveckling Sverige och Astrid Lindgrens Värld för tre välproppade, inspirerande och roliga dagar!